Een hypotheek krijgen in deze moeilijke tijden

Het wordt voor steeds meer mensen lastig om een hypotheek te krijgen. Huizenprijzen dalen en er hypotheken zijn gemaximeerd op 106% van de woningwaarde, voor nieuwbouw woningen zelfs 104%. Ook mag een hypotheek niet meer volledig aflossingsvrij zijn. Maximaal 50% van de hypotheek mag aflossingsvrij zijn waardoor het te lenen bedrag lager komt te liggen. De laatste plannen met betrekking tot het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek zijn ook al niet gunstig voor mensen die een nieuwe hypotheek willen.

Maar hoe kunt u in deze lastige tijden dan toch het huis van uw dromen kopen? Een aantal tips voor uw op een rijtje:

  • Onderhandel hard over de prijs van het huis wat u op het oog heeft. Op dit moment is de huizenmarkt een kopersmarkt en veel verkopers zullen bereid zijn water bij de wijn te doen.
  • Houd er bij deze onderhandelingen rekening mee dat de huizenprijzen waarschijnlijk de komende jaren verder zullen dalen, zeker als de hypotheekrenteaftrek verder zal worden beperkt.
  • Zorg dat u tijdens een hypotheekadvies gesprek duidelijk kunt aangeven hoe in de toekomst uw inkomen groter zal worden en maak dit aannemelijk. Zorg ervoor dat u dit in heldere bewoordingen kunt toelichten die zelfs een leek begrijpt.
  • Hebt u geen contract voor onbepaalde tijd? Zorg dan voor een intentieverklaring van uw werkgever.  Dat schept voor de bank extra zekerheid dat uw inkomen de komende jaren stabiel zal blijven.
  • Zorg ervoor dat u onafhankelijk hypotheekadvies inwint. Bij banken krijgt u altijd een gekleurd advies, een onafhankelijke adviseur is voor uw belangen.

Met deze tips in uw achterhoofd kunt u ervoor zorgen dat u ook in deze moeilijke tijden nog het huis van uw dromen kunt kopen. Leg u niet te veel vast op 1 huis, want dan betaald u alsnog de hoofdprijs.

Bron: AFM.nl