Zorgkosten in het buitenland vergoed?

Het kan je zomaar gebeuren: Je wordt ziek tijdens je vakantie in het buitenland. Je hebt medische zorg nodig. Vaak kun je terecht in een ziekenhuis, maar soms nemen ze je op in een privékliniek. De zorg is hier weliswaar vaak beter, maar de kosten kunnen hoger zijn dan wanneer je in Nederland in het ziekenhuis belandt. In hoeverre ben je verzekerd?

Veel mensen vragen zich allereerst af of dit onder je zorgverzekering of reisverzekering valt. Het zit zo:  Je zorgverzekering vergoed deze kosten alleen als je ook aanvullend bent verzekerd. Je reisverzekering vergoedt deze kosten als je een dekking hebt voor geneeskundige kosten.

De basisverzekering, die iedereen in Nederland verplicht is te hebben, vergoedt voor iedereen spoedeisende medische zorg in het buitenland. Dit gaat tot maximaal 100% van het tarief dat in Nederland wordt gehanteerd. In landen als Zwitserland, Zweden, Denemarken en landen buiten Europa kan zorg duurder zijn. Dan betaal je het verschil dus zelf bij. Kom je in een privékliniek terecht, dan zijn de kosten vaak ook hoger. Deze kosten vallen niet onder de basisverzekering, hiervoor moet je je extra verzekeren.
Een aanvullende zorgverzekering kan uitkomst bieden. Hiermee kun je extra medische kosten in het buitenland dekken. Als je geneeskundige kosten op je reisverzekering hebt worden deze extra kosten ook vergoed. Heb je het allebei? Dan vergoedt je zorgverzekering de eerste kosten, en neemt je reisverzekering het eventuele restant voor zijn kosten. Is het lastig voor je om al deze zorgkosten te dragen, ga dan voor een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten.

Bron: http://weblog.independer.nl/productnieuws/zorgkosten-privekliniek-buitenland-verzekeren/