Energiekosten beheersen, zo doe je het

De afgelopen jaren is er is veel onduidelijkheid rondom energiekosten onder consumenten. Er zijn veel proeven ondernomen of consumenten wel goed in staat waren om hun energiekosten foutloos in te schatten, en in veel gevallen ging het één en ander mis. Veel gemaakte fouten zijn onder meer het vergeten mee te nemen van bijvoorbeeld netwerkkosten, zeg maar de kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor het transport van elektriciteit, gas en water. In veel gevallen is dergelijke informatie moeilijk te vinden op energiesites, of zelfs geheel afwezig. Verder zijn er nog veel variabelen aanwezig die de energierekeningen verder kunnen beïnvloeden, zoals variërende tarieven voor dag en nacht.

Ondanks dat alles, is het toch mogelijk om meer duidelijkheid te kunnen krijgen bij het achterhalen van je energiekosten. Zo zijn er op internet tal van energievergelijkingssites die je kunnen helpen met het achterhalen van je energiekosten en zo nodig je ook kunnen helpen met het vinden van, en overstappen naar, goedkope energieleveranciers. Hoewel je – helaas – wel op je hoede moet zijn voor vergelijkingssites die zich onterecht voordoen als objectief, kunnen sites als bijvoorbeeld ConsuWijzer je helpen met vinden van vergelijkingssites die wèl hun beloften nakomen. Verder kan er op de site van de Consumentenbond kosteloos hulp worden verkregen op dergelijke terreinen.

Bij het berekenen van energiekosten en het overstappen naar een goedkope energieleverancier zoals Eneco is goede informatie van groot belang. De afgelopen tijd zijn er zeer veel energieleveranciers actief die zich onterecht presenteren als goedkoop. Wees dus zeer op je hoede voor verborgen kosten!