Parkeren lucratief voor gemeenten

parkeertarievenParkeermeters zijn een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten. Jaarlijks wordt er via deze weg ruim 566 miljoen euro binnen gehaald voor de gemeentekassen. Omgerekend betaalt iedere automobilist in Nederland jaarlijks zo’n 70 euro aan parkeerkosten aan de gemeente. Dat betekent dus een flink bedrag bovenop de gebruikelijke gemeentebelastingen, wegenbelasting, BPM en BTW op uw auto en eventuele bijtelling bij uw inkomen als u least!

Als automobilist bent u overigens veel meer kwijt dan het gemiddelde bedrag van 70 euro. De geprivatiseerde parkeergarages met hun uurtarieven zijn niet eens meegerekend. De gemeente aan wie u het meeste aan parkeerkosten betaalt, is Amsterdam. Bij de meeste parkeermeters betaalt u 5 euro per uur voor het parkeren en bent u voor een dagje in de hoofdstad al snel 40 euro voor uw auto kwijt.

De top 10 van duurste gemeenten op dit gebied is als volgt:

  1. Amsterdam
  2. Utrecht
  3. Gouda
  4. Hilversum
  5. Nijmegen
  6. Alkmaar
  7. Rotterdam
  8. Haarlem
  9. Den Haag
  10. Maastricht