VNG probeert korten zorgbudget voor gemeenten binnen de perken te houden

Eerder dit jaar zijn er plannen gemaakt om in te korten op het zorgbudget voor de gemeenten in ons land. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat nu met het Rijk aan tafel zitten om te praten over deze bezuinigingen en om te kijken of er geen alternatieven zijn, dat maakte voorzitter Annemarie Jorritsma in April bekend.

maxresdefault

Volgens Jorritsma gaat het hier om miljoenen euro’s voor mensen die psychische hulp nodig hebben. Door de korting dreigen veel mensen met een psychische aandoening die nu juist hulp nodig hebben en deze momenteel ook krijgen op straat te belanden. Het zou vooral gaan om mensen met relatief ernstige psychische problemen die nu beschermd wonen of onder regelmatig toezicht staan van hulpverleners.

Mensen komen niet op straat

Volgens eerdere afspraken zou er voor deze groep mensen de komende vijf jaar genoeg geld beschikbaar zijn (tussen 60 en 300 miljoen) gesteld om professionele hulp te kunnen beiden. Vanwege de bezuinigingen dreigt dit geld nu in de spaarpot van de overheid te verdwijnen.

Jorritsma weet duidelijk te maken dat de gemeenten het niet laten gebeuren dat vanwege financiële obstakels verwarde mensen op straat zullen belanden. Dit betekent echter wel dat er waarschijnlijk op andere taken moet worden gekort om met het totale budget uit de voeten te kunnen. De voorzitter wil met de gesprekken proberen om de consequenties van de eventuele bezuinigingen binnen de perken te houden.

Gezien de vele extra taken die elke gemeente sinds het begin van dit jaar heeft gekregen is het huidige budget per gemeente al aan de krappe kant laat de Vereniging weten. Desalniettemin lijkt het vooralsnog goed te gaan maar moet er op administratief niveau nog een hoop rechtgetrokken worden, aldus Jorritsma.