Advocaat trekt ‘Bed-Bad-Brood’ zaak tegen gemeente Amsterdam in

Advocaat Pim Fischer heeft een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam ingetrokken nadat de rechtbank heeft besloten dat de gemeente inderdaad verantwoordelijk is in het voorzien van de basisvoorzieningen voor vluchtelingen. De zogenaamde Bed-Bad-Brood zaak werd eerder dit jaar in het leven geroepen nadat een zestal asielzoekers die tijdelijk in de ‘experimentele’ Vluchthaven verbleven het land uit moesten omdat het experiment van de gemeente ten einde kwam.

Het experiment met de Vluchthaven was een initiatief van de verantwoordelijke staatssecretaris en de Gemeente Amsterdam om te zien hoe de grote toestroom aan vluchtelingen in ons land beter of ‘op een andere manier’ kan worden verwerkt.

Een richtinggevende zaak

Fischer heeft als advocaat van het zestal vluchtelingen twee rechtszaken aangespannen om uiteindelijk toch opvang af te dwingen. De eerste zaak was tegen de staatssecretaris van Asiel en de tweede tegen de Gemeente Amsterdam waarin werd gepleit voor de zogenaamde Bed-Bad-Brood kwestie. Het komt erop neer dat de gemeente volgens de wet verantwoordelijk is voor de basisvoorzieningen van alle mensen binnen de gemeente, zelfs al zijn het vluchtelingen die niet actief meewerken aan hun terugkeer.

Vanwege de uitspraak van de rechter in de zaak met de Gemeente werd de eerste zaak tegen de staatssecretaris uiteindelijk ingetrokken. Volgens het kabinet was de Bed-Bad-Brood zaak die de advocaat van het zestal vluchtelingen aanspande tegen de gemeente vooral ‘richtinggevend’ voor de vluchtelingen kwestie in ons land.

Hoewel je op het gebied van vreemdelingenrecht in Nederland wettelijk geen advocaat nodig hebt is juridisch advies vaak noodzakelijk. Over het algemeen geldt dat bij een asielaanvraag iemand in een keer alles bij de eerste aanvraag moet aanvoeren waardoor veel asielzoekers en vluchtelingen maar een kans hebben om dit volgens de juiste procedure te doen.

Daarnaast kan het aanvragen van een visa moeilijk zijn als de diensten vinden dat er bijvoorbeeld vestigingsgevaar is. In dat soort gevallen is juridisch advies van een gerenommeerde advocaat vrijwel altijd noodzakelijk.

Tussen de coalitie van de VVD en PVDA is de zaak al tijden een gevoelige kwestie, met name omdat er in April van dit jaar flink wat problemen ontstonden tussen de twee partijen na een dubbelzinnige uitspraak van de Raad van Europa. Uit de discussie die hierop volgden kwam voort dat vanaf volgend jaar alleen nog de 5 grote gemeenten (zie map hierboven) onderdak mogen bieden aan asielzoekers. Nu horen daar ook nog twintig kleinere gemeenten bij.